Det gjenstår mye før Asker kan kalle seg en grønn kommune, det mener i hvert fall Asker MDG.
Kommunen må gjøre mye mer for å kutte klimagassutslipp og gjøre det mindre attraktivt å kjøre bil, mener partiets 1.-kandidat Hanne Lisa Matt (44) fra Røyken.
Budstikka, 03.09.2023
– Hva er det et kommunestyre kan gjøre for å kutte utslipp? Mye styres jo nasjonalt.
– En stor utslippskilde i Asker er trafikk, spesielt matpakkekjøring. Hadde politikerne prioritert å gi store fordeler til dem som velger å reise kollektivt, gå eller sykle, ville vi sett en stor endring i hverdagsreisene. Politikerne må ha ryggrad nok til å stå i det og akseptere at det medfører noen ulemper for bilen i de tettbygde områdene som Asker, Spikkestad og Røyken, sier hun, og fortsetter:
– Tiltak som samkjøring, rushtidsbommer og færre parkeringsplasser kan gjøre en stor forskjell. I dag belønner vi ikke dem som velger bort bilen, selv om mange snakker om gulrot fremfor pisk. Derfor stiger heller ikke kollektiv- og sykkelandelen.
– Har Asker MDG noen konkrete forslag til gulrøtter?
– Kutt prisene, vi ønsker at barn og ungdom skal kunne reise gratis. Månedskort for voksne bør ikke koste mer enn 500 kr. Så bør hele Asker bli én sone, istedenfor dagens tre soner. For gange og sykkel er trafikksikring og vinterbrøyting av gang- og sykkelveier et godt tiltak, sier Matt.
Negativ utvikling
I 2019 gjorde MDG et sterkt valg i Asker med 10,5 prosent oppslutning og 6 mandater. På Budstikkas valgmålinger har oppslutningen falt og MDG fikk 7,9 prosentpoeng i juni og 7,1 prosentpoeng i august. Hanne Lisa Matt håper å kunne tangere valgresultatet fra 2019 og mener at velgerne har grunner til å gi dem fornyet tillit.
– Jeg synes vi har vært den tydeligste stemmen i opposisjonen og klart å ha mye definisjonsmakt. Vi har satt både natur, matjord, strandsone og utbyggingssaker på dagsordenen, slik at andre har måttet ta stilling til det og endret politikk. Så har vi noen seire som restaurering av myr, strengere dispensasjonspraksis i strandsonen, å redde biblioteket på Midtbygda og at barnetrygd skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, mener Matt.
– Hva er den viktigste saken for deg i valgkampen?
– Hvordan vi utvikler Asker på en måte som både ivaretar naturen og matjorden vi har igjen, samtidig som vi skaper gode lokalsamfunn. Det er en sak som skaper mye debatt og interesse. Klarer vi å bygge bærekraftige lokalsamfunn som har alt det folk ønsker seg, samtidig som vi får nok boliger rimelige priser, lykkes vi.
– Er Asker på vei mot å være en bærekraftig kommune?
– På noen områder gjør Asker det veldig bra, blant annet med fokus på ombruk og gjenbruk. Men, det som er et faktum, er at Asker ikke har kuttet utslipp i nevneverdig grad. Vi har bygget, og bygger ned, mye av naturen og strandsonen som vi har. Det er en negativ utvikling.
– Det lages mange gode planer, men når det kommer til den praktiske miljøpolitikken ser vi at vedtakene ofte ikke følger den opp.
Hardere i klypa mot utbyggerne
– Du sier at Asker bør få flere boliger med rimelige priser, hvordan skal det være mulig å få til?
– Det er fullt mulig, men det handler om hvilke virkemidler man er villig til å bruke. En ting er å bygge så mange boliger at summen blir billigere, altså en klassiske vekstbonanza, sier hun.
– Den andre muligheten som kommunen har, er å stille krav om at en andel av boligene skal være billige eller sosiale boliger. Jeg tror vi politikere må bli mye tøffere overfor utbyggerne og slutte å la utbyggerne styre både plassering og pris. Asker vil fortsatt være en attraktiv kommune, så utbyggerne vil tjene nok uansett.
Ord og handling
– I utvalgene og i kommunestyret kommer MDG ofte med mange alternative forslag, selv om dere vet at mange av dem blir stemt rett ned. Hvordan orker dere det?
– Fordi det er livsnødvendig å få til omstillingen fra grått til grønt. Så er det vårt mandat som opposisjonsparti å vise tydelig hva de styrende partiene i Asker; Høyre, Senterpartiet, KrF og Venstre, stemmer imot gang på gang. Vi beviser at ord og handling ikke henger på greip. Man kan bare forestille seg hvordan arealforvaltningen blir om Høyre får rent flertall.
– Hva er det du frykter fra Høyre?
– Ting vil fortsette som i dag. Se på Årosmarka der Høyre og Senterpartiet har trumfet gjennom å bygge ned folks nærnatur. Det finnes flere eksempler, som Øvre Hagen gård, Torstadåsen, Lindlandveien og Jakslandsåsen. Om det ikke er noen som yter motstand, vil vi se flere slike prosjekter pushet gjennom i kommunestyret, sier hun.
Også strandsonen engasjerer henne.
– Asker er en av kommunene som gir flest dispensasjoner i strandsonen. Den privatiseringen skjer, fordi det ikke sitter så langt inne for dagens flertall å gi dispensasjoner, hevder hun.
Røyken og Hurum mer enn ekstra areal
Matt kommer opprinnelig fra Freiburg i Tyskland, men kom til Norge i 2009. Siden 2013 har hun bodd i Røyken og 2015 ble hun valgt inn i kommunestyret i daværende Røyken kommune for MDG. Sammenslåingen med Asker og Hurum mener hun stort sett har gått bra, men hun mener at terskelen for å bygge ned naturen er lavere i Røyken og Hurum, enn i Asker.
– Det er negativt at det har oppstått en tanke om at nå har vi plutselig masse areal på Hurumlandet og i gamle Røyken som vi bare kan bygge ned med næringsparker og alt mulig rart. Det synes jeg er feilslått. Stedene lenger sør må være like mye verdt som i gamle Asker når det gjelder regulering og vernebestemmelser.
Matt ønsker å vri næringsutviklingen i Asker kommune bort fra arealkrevende logistikk og lager, mot kunnskaps- og teknologibaserte bedrifter og grønne gründere.
– Alle kommunene rundt Oslo kjemper om de samme folkene og de samme arbeidsplassene. Asker bør gå sin egen vei for å skille seg ut, avslutter hun.