Et aldersvennlig Asker?

Det er per i dag 225 som har skrevet under på «La kafeen leve», skriver innsenderen om kafétilbudet på Nesbru bo- og omsorgssenter.

Liv Knatten er kommunestyrerepresentant for MDG i Asker og 5.-kandidat ved høstens valg. Foto: KARL BRAANAAS

Etter oppslaget om pårørendeaksjon for bevaring av kafétilbudet for beboerne på Nesbru bo- og omsorgssenter venter vi spent på hva som skal erstatte den ønskede kafédriften etter 29. juni.

Virksomhetsleder uttaler at det planlegges andre trivselstiltak som erstatning når kafédriften legges ned som et sparetiltak. Det flotte, store kaférommet omtales som «hjertet» i sykehjemmet.

Det er per i dag 225 som har skrevet under på «La kafeen leve», og listen skal overleveres ordfører Lene Conradi i løpet av juni.

Asker kommunes flotte bo- og omsorgssenter på Nesbru åpnet i 2017 med plass til 72 beboere.

Dette skal være et aktivt senter hvor den enkelte beboer skal ha gode hverdager med tilpassede aktiviteter.

Les også

Stenger kafeen i det nye sykehjemmet for å spare penger: – Vi blir lei oss og sinte

Da er det stusslig hvis eneste serveringen er en brusautomat i yttergangen, slik situasjonen er per i dag.

En «hovedgate» strekker seg fra inngangspartiet gjennom kafeteriaen og inn i boenhetene. Dette gjør det mulig for beboerne å samhandle og opprettholde et sosialt liv i soner langs gaten, heter det i beskrivelsen av bygget.

Da er det stusslig hvis eneste serveringen er en brusautomat i yttergangen, slik situasjonen er per i dag.

Samskaping, informasjon, forventningsavklaring og god kommunikasjon mellom brukere, pårørende og tjenesten er nødvendig for å sikre den kvaliteten de pårørende etterlyser.

Vi håper de pårørende som har tatt initiativ til underskriftslisten mot kutt i kafédriften, blir møtt med forståelse og mulighet til medvirkning for å sikre aktiviteter og hygge- og trivselstiltak i kaféområdet.

Per i dag kan svaret fra ledelsen fremstå ullent og lite konstruktivt når det beskrives at andre aktiviteter skal erstatte kafédriften.

Jeg deler de pårørendes bekymring for at besøkende i større grad vil bli sittende på rommet til den enkelte beboer når de mister kafeen som sosial møteplass.

Det er for øvrig investert mye på Nesbru med flott sansehage og beplantning, og mange pårørende ser med bekymring på en hage som trenger mer stell, og en sansehage som i liten grad benyttes av beboerne i hverdagen.

Det er viktig for oss i MDG at de pårørende blir lyttet til, og at kafédriften opprettholdes slik de pårørende ønsker på Nesbru.

Å bevare mest mulig normalt liv for beboere i institusjoner er en viktig målsetting.