Tar vi rent vann for gitt?

Visste du at 64 av Askers 123 vannforekomster ikke når målene for god økologisk og kjemisk tilstand?

16. mai 2021

Foto: Dan Uneken

Visste du at 64 av Askers 123 vannforekomster ikke når målene for god økologisk og kjemisk tilstand?

Emelie Spjuth og Hanne Lisa Matt, kommunestyrerepresentanter for Asker MDG

  1. mai 2021, kl 07:21

Regional vannforvaltningsplan 2022–2027 for Innlandet og Viken vannregion er nå lagt ut på høring. Det er mye fakta her som er interessant og viktig lesing.

Det er foruroligende at over halvparten av våre vann ikke har god tilstand. Det er enda mer foruroligende at det er urealistisk å nå målene for god økologisk tilstand innen fristen vanndirektivet setter. Påvirkningene er såpass komplekse at det ikke vil være mulig å iverksette nødvendige tiltak i tide.

Det er summen av miljøbelastningen som følge av avløpsvann, urban utvikling, veitransport, introduserte arter og avrenning fra landbruket som gjør at våre vann og vassdrag «sliter».

Vi har tatt rent vann for gitt, men det kan vi ikke lenger. Og det er skremmende.

Oslofjorden er et godt eksempel på at vann ikke stopper ved kommunegrensen. Fjorden er i ferd med å «klappe sammen», og flere bekker som munner ut i Oslofjorden, bidrar til ytterligere forurensing.

Situasjonen for mange innsjøer og mindre vannforekomster er også kritisk.

Kunnskap om vann er enda viktigere nå. Vi må forstå hvordan vi restaurerer bekker på en naturvennlig måte. Vi må forstå viktigheten av kantsoner langs bekker og rundt jordene for å avverge erosjon og avrenning.

 

Vi har mye å lære om det som kalles økosystemtjenester, altså tjenester som naturen kan gi til oss helt gratis. De bidrar både til flomveier ved mer ekstremvær, pollinering som er viktig for matfatet vårt og å holde våre livsviktige vann rene.

Situasjonen for mange innsjøer og mindre vannforekomster er også kritisk.

De regionale vannplanene som følger opp EUs vanndirektiv, er de første planene som har en økologisk inndeling etter nedslagsfelt og vannskiller. Det gjør det mulig å se helhetlig på tiltak som er nødvendig for å forbedre kvaliteten av en vannforekomst.

Det nabokommunen gjør er viktig. Samarbeid er viktig. Hva som skjer «oppstrøms» har en betydning for hva som skjer «nedstrøms». Skal vi for eksempel redde Oslofjorden, må alle kommuner gjøre jobben sammen.

Lokalt er det viktig at vi aktivt iverksetter planretningslinjer om vann i alle våre planer og inkluderer omsorg for vann på et tidlig stadium.

Til slutt vil vi anbefale alle å gå inn på inngangsportalen til informasjon om vann i Norge vann-nett.no/portal/ og sjekke vannkildene dere er glade i. Det er superspennende.

La oss jobbe sammen for at vi kan ta rent vann for gitt igjen.