Rina Ihlen og Jens Måge, sivilarkitekt og medlem i MDG, siviløkonom og styremedlem i Asker MDG og vara til kommunestyret
Publisert i Budstikka 14. april 2021
Fra naturens side har Asker kommune sin «rygg» i høydedragene Skaugumsåsen, Høgåsen, Vardåsen og Villingstadåsen og åpner seg mot Oslofjorden. Den lange kystlinjen gir plass til tettsteder hvor kontakten med fjorden er stedenes egenart, men hva så med Asker sentrum?
Hva er Asker sentrums egenart? En togstasjon. Ingen utsikt. Ingen naturlig avgrensning. Kun en liten nesten usynlig elv, Askerelva. Litt trekkfullt og i dag dominert av trafikkstøy.
Hva med innbyggerne som har bodd her, la oss si fra 1960-tallet? Hva opplevde de som stedets egenart?
Vi tør påstå at Asker Skiklubb, Føyka, Askerparken og Sigernes bakeri var hjertet i Asker sentrum. Her møttes gamle og unge året rundt. Den dag i dag er kafeene, Føyka og Askerparken de uformelle møteplassene som skaper det sosiale limet/trivsel mellom innbyggerne. Dette må vi verne om.
Nettopp i vår tid med fokus på inkludering og god helse både fysisk og psykisk, hvor natur og idrett er viktige positive drivere, ville det være totalt ulogisk å ofre Føyka og Askerparken for boligblokker. Det ville være som «å gå baklengs inn i fuglekassa».
Vi ber derfor Askers to mektigste personer, ordfører Lene Conradi som representerer politikerne, og kommuneplansjef Tor Arne Midtbø, som representerer administrasjonen, innse alvoret og sørge for at tettstedet Asker får beholde sin egenart med Føyka og Askerparken for dagens innbyggere og kommende generasjoner.