Med vår politikk vil det lønne seg å dyrke på mindre jordflekker som det finnes mange av i Asker. Det vil lønne seg å ta i bruk til beite mindre eller vanskelige arealer som ligger brakk, og jorder av dårligere kvalitet til grasproduksjon.
De Grønnes mat- og landbrukspolitikk vil gi god dyrevelferd, trygg mat fra lokale ressurser og bøndene lønn til å leve av.
MDG vil øke matproduksjonen basert på norske ressurser, blant annet ved å gi bedre støtte til beiting, kraftig redusere import av fôr og ved å bruke den mest fruktbare jorda til korn, frukt og grønt.
Hvilke muligheter har vi i Asker og ellers i regionen for mer bærekraftig og lønnsom matproduksjon?
Det er store muligheter for mer verdiskaping i matproduksjon gjennom å satse på lokale råvarer og kvalitetsprodukter kombinert med kulturopplevelser og reiseliv.
Vi har allerede mange spennende bedrifter i næringen. Vi har fruktdyrkere, korn- og grønnsakprodusenter og husdyrbønder som driver med lokale innsatsfaktorer. Vi har en lokal ølprodusent som ønsker å bli selvforsynt med humle og korn, og snart også med grønn CO2 fra Veas. Vi har Ringi gård i Bærum og Eplegården på Hurum som lager spennende produkter.
Vi har MS Donna som selger kongekrabber og videreforedlede produkter til restauranter og hoteller og nylig ble kåret til Årets omstiller av Virke. Og mange flere.
Asker hadde i Vollen i sin tid produksjon av bær som ble fraktet til hovedstaden med båt. Asker hadde Statens småbrukslærerskole – også kalt «Småbruker’n». Skolen hadde i tillegg til tradisjonelle landbruksfag som spesialitet de små næringene, for eksempel dyrking av frukt, bær og grønnsaker, hold av mindre husdyr som fjærkre og kaniner, bier og pelsdyr, ifølge lokalhistoriewiki.no.
Vi har økende interesse for andelslandbruk og store muligheter i kommunen for å utvikle dette. Kunne dette være en ny mulighet for Øvre Sem? Et nasjonalt senter for bærekraftig urban og sirkulær matproduksjon?
Med kurstilbud om hjemmekompostering, kretsløp, helse og ernæring og stimulering til å dyrke mat selv i egen kjøkkenhage eller andelslandbruk. Med erfarne lokale bønder som instruktører og kommunen som tilrettelegger.