Nå haster det for Oslofjorden

På tross av at vi har lykkes med å fjerne en del av forurensningen som for noen tiår siden preget fjorden sterkt, opplever vi likevel nå en krise som kanskje er større enn noen gang.

24. mars 2021

Øyvind Solum og Hanne Lisa Matt mener det nå haster med et krafttak for fjorden. Bilde fra kartlegging av kysttorsk med Even Moland fra Havforskningsinstituttet, tidligere fylkesordfører Ole Haabeth og fylkesbiolog Atle Haga. Foto: Geir A. Carlsson
Øyvind Solum og Hanne Lisa Matt (MDG), fylkestingsrepresentanter i Viken fylkeskommune for Miljøpartiet De Grønne, 15.03.21 09:56

Husker du tiden da du fikk fanget steinbit, torsk og sei i Oslofjorden med et yrende fugleliv som kulisse? Dette kan vi få tilbake, men da må vi ta omfattende grep for å gjenoppbygge og restaurere naturen. I en ny rapport slår havforskningsinstituttet fast at økosystemene er endret, men at det er håp.

Viken og Oslo, og områdene rundt Oslofjorden, er de mest frodige og folkerike områdene vi har i Norge. Sjøen, og avsetninger fra sjøen etter siste istid, er en hovedårsak til det enorme biologiske mangfoldet vi har her i regionen. Det gir oss mat og livskvalitet og et stort ansvar for å ta vare på det.

På tross av at vi har lykkes med å fjerne en del av forurensningen som for noen tiår siden preget fjorden sterkt, opplever vi likevel nå en krise som kanskje er større enn noen gang. Store områder under vann har bunntrålen gjort til harvete og nedskrapte jorder, som mer og mer fremstår som ørkener. Stadig mer fisk og annet sjøliv forsvinner. Kysttorsken er i ferd med å forsvinne. Ærfuglen sulter ihjel.

Overfiske, inkludert bunntråling, er en viktig årsak til artsforringelse, riktignok i kombinasjon med avrenning fra jordbruket, kloakkutslipp og annen forurensning som følger med elvene ut i fjorden. Avrenningen har også ført til at vi har fått merkbart mørkere vann de siste årene, noe som hindrer mye av det livet vi hadde i fjorden. Klimaendringen bidrar i tillegg negativt på biotopene i og ved vannet.

Vi i MDG er derfor svært bekymret når den helhetlige planen for Oslofjorden, som regjeringen og Miljødirektoratet jobber med, er blitt såpass forsinket. MDG har tatt dette spørsmålet opp med klima- og miljøministeren og vil etterlyse at fylkeskommunen er tydeligere på ballen. Vi må få en helhetlig plan nå for å sette i gang med å redde Oslofjorden.

 

Les også

Nå blir det totalforbudt å fiske : – Får du en fisk på kroken, så må du sette den ut igjen

 

Oslofjorden er sentrum eller ryggraden for storfylket Viken, og det haster med å gå i gang med nødvendige tiltak. Samarbeid på tvers av stat, fylker, kommuner og andre aktører kommer til å bli avgjørende.

Alt tyder på at det må bli sterke begrensninger og helst stopp i bunntråling. Det må lages fredningsområder både for torsk, hummer og annet sjøliv. Miljøtilstanden av vassdrag som munner i fjorden må i fokus.

Vi i MDG er tilhengere av aktiv bruk av fjorden. Både padlere, småbåter, ferger og annet sjøliv har sin plass her. Derfor er det viktig å skape gode rammer for at verken naturen eller det tradisjonelle friluftslivet lider under aktiviteten. Båtlivet må bli utslippsfritt både med tanke på CO2, kloakk, båtpuss og motorforurensing. Søppel som havner på havbunnen og langs strendene våre må det bli slutt på.

Om vi fortsatt skal kunne glede oss over den flotte fjorden vi bor rundt, og at den også for kommende generasjoner skal være en kilde til avkobling, matauk og alt det andre den har å by på, må vi ta et skikkelig krafttak. La ikke dette glippe nå, men sørg for at fjorden fortsetter som den livgivende kilden den tross alt fortsatt er!