Jens Ulltveit-Moe, styreformann Umoe, MDG-medlem og kandidat på stortingslisten, 30 juni 2021
Trond Ellingsen svarer på min kronikk der jeg som MDG-medlem omtaler det grønne skiftet som berører Bærum og Askers mange kunnskapsarbeidsplasser knyttet til oljesektoren.
Hans innlegg var fullt av faktafeil, fordummende personangrep og merkelapper. De største faktafeilene kan ikke stå uimotsagt.
Ellingsen påstår at Norge er plassert på topp blant verdens grønneste land. Det er fullstendig feil.
Til tross for vannkraften er Norges klimautslipp per innbygger 68 prosent høyere enn gjennomsnittet for øvrige land. Årsaken er vårt høye forbruk.
Dessuten har vi heller ikke klart å kutte i utslippene slik som øvrige land i Europa. Norge har kuttet 3 prosent siden 1990, mens for eksempel Sverige og Danmark har kuttet henholdsvis 28 prosent 37 prosent.
Han hevder at jeg omtaler etterspørselen i det norske oljemarkedet. I kronikken viser jeg tydelig til IEA-rapporten som omtaler det globale oljemarkedet. Det er her oljeetterspørselen vil falle dramatisk.
Ellingsen hevder at den grønne teknologien subsidieres og derfor ikke er verdiskapning. Men lønnsomheten av subsidiene kan ikke vurderes på kort sikt, men på lang sikt.
Ved omfattende teknologiske skifter subsidierer man gjerne i oppstartsfasen fordi det sjelden er lønnsomt å produsere uprøvd teknologi i stor skala. Etter hvert som produksjonen oppskaleres og teknologien utvikler seg, fjerner man subsidiene.
Solceller er et godt eksempel: Dyrt i starten, men er nå konkurransedyktig med fossilt.
Ellingsen bruker ord som «virkelighetsfjern» og «ekstremistisk» om MDGs politikk og krydrer det med noen gamle sitater fra Grønn Ungdom, som for øvrig er en egen frittstående organisasjon.
Sannheten er at EU, FNs klimapanel, og – ikke minst – oljenæringens egen bransjeorganisasjon IEA tegner det samme fremtidsbildet av oljebransjens som MDG.
MDG skal ikke avlive oljebransjen, det klarer markedet fint selv. Men alle disse arbeidsplassene krever en fremoverlent innsats fra politikerne for å hjelpe til i overgangen.
Ved å tilrettelegge fremfor å blunde for fremtiden, unngår vi at omstillingen kommer som en smell når den først inntreffer for fullt.