Det grønne skiftet gir nye jobber

Det grønne skiftet gir nye kunnskapsjobber i Bærum og Asker og redder oss fra fremtidige oljetap.
MDG ser mulighetene i det grønne skiftet for nye arbeidsplasser og verdiskaping. Vi er skremt av truslene mot vår økonomi og levestandard ved lemenaktig å lete etter nye oljefelt som blir tapsbringende ifølge oljeindustriens egen internasjonale organisasjon.

20. juni 2021

Foto: privat

Jens Ulltveit-Moe, founder and chairman Umoe, MDG-medlem,

Budstikka 19. juni 2021

MDG ser mulighetene i det grønne skiftet for nye arbeidsplasser og verdiskaping. Vi er skremt av truslene mot vår økonomi og levestandard ved lemenaktig å lete etter nye oljefelt som blir tapsbringende ifølge oljeindustriens egen internasjonale organisasjon.

Bærum og Asker er kommunene med størst konsentrasjon av kunnskapsarbeidere i olje og gass. De utgjør hele 8 prosent av arbeidsmarkedet her.

Men oljealderen i Norge går mot slutten fordi etterspørselen synker, vi finner lite ny olje og den vi finner blir etter hvert ulønnsom.

Milliardene bør heller brukes til å tilrettelegge for den fremtiden som uansett kommer og som allerede er i gang i Bærum og Asker.

Disse arbeidsplassene vil derfor måtte skiftet over til fremtidsrettet klimavennlig teknologi.

Dette er en utvikling vi ikke bør stritte imot, slik regjeringen gjør gjennom enorme skattelettelser til olje- og gassindustrien for å tviholde på gårsdagens arbeidsplasser.

Vi i MDG mener at disse milliardene heller bør brukes til å tilrettelegge for den fremtiden som uansett kommer og som allerede er i gang i Bærum og Asker.

– Hos Aker og Aibel dominerer det grønne skiftet verdiene på børsen og produksjonen, skriver innsenderen.

Over 1.000 teknologiarbeidsplasser i Asker og Bærum har flyttet seg fra olje til grønn teknologi.

I Bærum arbeider mange ingeniører fra Sleipner-feltet med havvind og karbonfangst. Hos Aker og Aibel dominerer det grønne skiftet verdiene på børsen og produksjonen.

Ved å tilrettelegge fremfor å bremse utviklingen unngår vi at omstillingen kommer som en smell når den først inntreffer for fullt.

Omstillingen krever flere ingeniører enn vi har i olje i dag. Bærum og Asker kan derfor forvente store og viktige engineeringsoppgaver fremover: Vindmøller til havs og på land, hydrogen, fangst og lagring av co2 samt energiøkonomisering.

Utviklingen kan ikke stoppes, heller ikke av politikere som helst låner øret til oljelobbyen fremfor FNs klimapanel eller Det internasjonale energibyrået (IEA).

Det er verdt å merke seg at IEA lenge har vært «faktagrunnlaget» som Olje- og energidepartementet, NHO og Equinor har støttet seg på. Men nylig snudde IEA og var tydelige på at det ikke lenger er rom for flere olje- og gassfelt om målene i Parisavtalen skal nås.

Oljelobbyens «gamle venn» varsler en halvering av olje og gass-etterspørselen frem mot 2050. Om vi skulle finne olje i 25. runde, vil den komme på markedet fra 2035 og møte en pris på halvparten av dagens.

Ikke rart at IEA fraråder nye lisenser. Oljen blir verdiløs ressurs med tiden, ifølge IEAs beregninger. Og vi norske skattebetalere må bære 85 prosent av disse tapene.

Det er på tide å ta inn over seg at oljenæringen er på vei inn i solnedgangen. Statens netto kontantstrøm er halvert på fem år fra 250 milliarder i 2015 til 100 milliarder i fjor. Og de siste seks årene har 50.000 mistet sine oljejobber i Norge.

MDGs politikk er et krafttak for å redde vårt klima. Vi gjør Norge til et bedre land for våre barn med det grønne skifte, samtidig som vi kan unngå at våre barn må betale for bortkastede leteutgifter og verdiløse oljefelt.