Økt ambisjon og fremdrift
Miljøpartiet de grønne tar situasjonen på det dypeste alvor. Vi velger å tro at mye fortsatt kan reddes, hvis vi hver for oss og sammen gjør nok og ikke nøler med å komme i gang. De Grønne vil derfor telle CO2 akkurat som vi teller penger. Vi vil kutte utslipp i tråd med ny kunnskap for å nå målene i Parisavtalen. Våre samfunn har en enorm klimakrise å løse. Meldingene og utsiktene for klimaet på jorden blir mer utfordrende for hvert år som går. Fra forskningshold slås det fast at klimaendringene utvikler seg raskere i negativ retning enn tidligere antatt. Det er avgjørende for livsgrunnlaget vårt at temperaturen ikke øker mer enn 1,5-2,0 grader.
Synlighet og ansvar i klimaarbeidet
De Grønne krever at Asker kommune følger opp mekanismene i Klimaloven, som De Grønne foreslo og fikk vedtatt i Stortinget. Vi tar situasjonen på alvor. Vi velger å tro at mye fortsatt kan reddes, hvis vi hver for oss og sammen gjør nok, og ikke nøler med å komme i gang. Vi vil kutte utslipp i tråd med ny kunnskap for å nå målene i Parisavtalen. Det må vedtas delmål og konkrete handlingsplaner som revideres sammen med budsjettet for tiden frem mot 2030. Vi vil at:
- Kommunen styres etter et forpliktende, årlig klimabudsjett med sikte på å kutte utslipp med 60% innen 2023.
- Klima- og bærekraftsrapporteringen legges frem sammen med budsjettet og blir førende.
- 50% av kommunens ansatte skal sykle, gå eller reise kollektivt til/fra jobb innen 2023.
- 90% av kommunens mindre biler og 50% av kommunens større biler skal være nullutslippsbiler innen 2020.
- Veksten i persontransporten tas løpende med kollektiv, sykkel eller gange, jfr. Klimaforliket.
- Kollektivtransporten kun skal bruke fornybar og bærekraftig energi innen utgangen av 2020 og at kollektivtransporten gradvis skal bli helt utslippsfri.
- Alle nye lettere kjøretøy i Asker skal være nullutslippsbiler innen 2025.
- Asker kommune i større grad skal ta i bruk lokal fornybar energi og redusere kjøpt energi med 30% innen 2020.
- Det etableres solceller og grønne tak på alle egnede takflater i kommunen.
- Asker kommune skal ha en anskaffelsesstrategi som setter fart på det grønne skiftet, fremmer grønn innovasjon i kommunen og overholder klima og miljømål kommunen setter seg.
- Alle nye kommunalt finansierte bygg- og anleggsprosjekter skal være fossilfrie, fortrinnsvis bygges i tre og at det skal velges banebrytende grønn teknologi.
- Utslippsfrie byggeplasser bør være norm i 2023.
- Alle kommunens bygg, virksomheter og drift miljøsertifiseres.
Klimavennlige tjenestereiser – tog fremfor fly
De Grønne vil at Asker kommunes reisepolicy endres fra ensidig å legge vekt på hva som er billigst og mest effektivt, til å vektlegge behovet for utslippsreduksjon. Flyreiser representerer en betydelig utslippskilde og bør derfor begrenses. Vi vil at:
- Reiser til Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Stockholm og København skal gjennomføres med tog.
Fossilfri fritid på fjorden
De Grønne vil at Asker allierer seg med andre kystkommuner i Oslo og Drammensfjorden for en – på sikt – fossilfri fritidsflåte. Askers flere tusen fritidsbåter er en viktig utslipps- og forurensningskilde. Det gjelder klimagassutslipp, bunnstoff og båtvrak. For visse farkoster er energibruken nærmest hemningsløs og i sterk kontrast til det løpende begrensingsarbeidet som lenge har vært styrende for bilparken. Vil vil derfor:
- Etablere elektrisk fergetrafikk mellom destinasjoner i Asker og Oslo.
- Få til ordninger med båtutleie med sikte mot etablering av en delingsøkonomi for enkle fritidsbåter.
- At fritidsbåtflåten må underlegges de samme krav til utslippskutt som kommunen for øvrig – 55% utslippskutt innen 2030, men med ambisiøse etappemål. Flere seilbåter og færre «dieselslukere».
Sunn mat og redusert offentlig kjøttforbruk
De Grønne vil at kommunen skal servere sunn og ren mat. Dyrevelferden bør stå sentralt når det offentlige tilbyr kjøtt. De Grønne vil:
- At kommunens kantiner og storkjøkken skal tilby kjøttfrie retter eller fisk to dager i uken. Der det serveres flere retter skal det tilbys et kjøttfritt alternativ hver dag.
- Ha Debio sertifisering av kantiner og økt tilbud av økologiske produkter.
- At alt kjøtt som brukes i kommunen og dens virksomheter skal være økologisk.