Veltede trær og klimaendring

Ingen som har vært på tur i skogen i starten av det nye året kan unngå å legge merke til det enorme omfanget av veltede og brukne trær. Kan det ha sammenheng med klimaendringene?

19. januar 2021

Ingen som har vært på tur i skogen i starten av det nye året kan unngå å legge merke til det enorme omfanget av veltede og brukne trær. Kan det ha sammenheng med klimaendringene?

2020 ble det varmeste året som noensinne er målt. Sentrale Asker var totalt snøfri frem til 2. juledag. Så kom masse våt snø på kort tid etterfulgt av kulde. Dermed begynte trær å velte og knekke i et enormt antall.

Hva er årsaken til dette litt dystopiske naturfenomenet som de fleste neppe har opplevd før i samme omfang? Så langt jeg kan vurdere skyldes det kombinasjonen manglende tele i bakken og masse våt snø som med sterk kulde har festet seg i tretoppene.

Trær vil uten fast fundament lett velte, eller knekke som en fyrstikk på grunn av den enorme snøvekten. Det skal ikke mye vind og svaiing til.

Fortsatt advarer Skiforeningen mot trær som plutselig kan knekke og sperre løyper selv etter en enorm innsats for å rydde og preparere løypene. Dette setter vi stor pris på nå som januar har startet med fantastisk skiføre med god gammeldags Swix grønn.

Med minus 10–12 er det lett å glemme klimaendringene som finner sted. NRK meldte 6. desember at 2020 antagelig ville bli Norges varmeste år som noensinne er målt. Det ble bekreftet av forsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt 28. desember.

Januar i 2020 ble den våteste januar som er målt, og det ble satt snøfri rekord i Oslo-området. I november og desember var det sammenhengende regn, og før jul opp mot 10 varmegrader.

Det spesielle naturfenomenet vi er vitne til er derfor en konsekvens av et endret klima.

Vi er endelig kvitt Trump, og Biden vil ha USA med i Parisavtalen igjen. Her hjemme er 2021 er valgår. Nå er det på tide å sette klima og miljø høyere på dagsordenen og stemme på partier som vil prioritere dette.

19.01.2021

Jens Måge, Asker MDG, vararepresentant til kommunestyret