Veien videre for Kulturskolen og Kulturlåven

Kanskje kan vi bygge om Kulturlåven i stedet for å bygge nytt, og derved møte innsigelsene fra fylkeskommunen. Et annet alternativ er å bygge en helt ny kulturskole i Asker sentrum, skriver Hanne Lisa Matt (til venstre) og Liv Knatten i Asker MDG.

3. februar 2021

Liv Knatten og Hanne Lisa Matt,  MDG-representant i utvalg for medborgerskap og gruppeleder MDG Asker,

Innlegg i Budstikka 3. februar 2021

Den tunge beskjeden om at Viken fylkeskommune har varslet sterke innsigelser mot Kulturskolens planer på Østre Asker gård har sunket inn, og kommunedirektørens plan- og byggesaksfaglige vurdering er at prosjektet med å utvikle Østre Asker gård som fremtidige lokaler til kulturskole derfor bør stanses.

Østre Asker gård ligger innenfor ett av kommunens viktige kulturhistoriske områder og skal følgelig bevares. Fylkeskommunen oppfordrer derfor kommunen og kulturskolen til å omprosjektere og endre romprogrammet, slik at det tilpasses den eksisterende bygningen.

Vi i Miljøpartiet synes innsigelsene er forståelige, men kjenner på en følelse av å rykke tilbake til start etter årevis med diskusjoner og utredninger.

Fylkeskommunen er positiv til gjenbruk, men hevder at bruken må tilpasses låvebygningen, og at en derved sikrer vern gjennom bruk.

Kulturskolen i Asker flyttet inn på Østre Asker gård i 2002, og det har siden den gang blitt utredet og vurdert ulike løsninger og muligheter for oppgradering av kulturskolens lokaler.

Det er godt kjent at slik situasjonen er nå, har skolen alvorlige HMS-utfordringer knyttet til dagens lokaler. Av samme grunn er det store begrensninger for kulturskolens drift og opplæringstilbud, og situasjonen umuliggjør en videre utvikling i henhold til nasjonale og lokale planverk.

Vern gjennom bruk er viktig. Kanskje kan vi bygge om Kulturlåven i stedet for å bygge nytt, og derved møte innsigelsene fra fylkeskommunen. Et annet alternativ er å bygge en helt ny kulturskole i Asker sentrum.

Asker kulturskole er en av landets største og favner både dans, teater, visuell kunst og musikk. Hver uke får 2.000 elever undervisning i kulturskolen, og tilbudene foregår på 30 ulike undervisningssteder.

Kulturskolen skal fortsatt være desentralisert med øvingslokaler i skolene våre og spesialiserte øvingslokaler og fremføringslokaler i innbyggertorgene. Kultur, som idrett, trenger tilpassede lokaler.

Vi ser frem til behovsanalysen og ny mulighetsstudie som skal legges frem til sommeren, og vil berømme Kulturskolens rektor som uttaler at vi må komme oss videre og finne gode løsninger for Kulturskolen i Asker. En skole som lover elevene sine mestring, glede og magiske øyeblikk.