Formannskapet i Asker har fremmet prosjektet «Møteplass Tofte» som deltagerkandidat til pilotprosjekt i Viken fylkeskommunes program for bygdemiljøpakker.

Men, bygdemiljøpakke, hva er det for noe?

Tanken bak bygdemiljøpakker er at alle skal være med på omstillingen til et lavutslippssamfunn, men at forutsetningene for det likevel ofte er veldig ulike, avhengig av hvor folk bor.

Det er fortsatt mange steder hvor bymiljøpakker spiller en avgjørende rolle for å finansiere viktige samferdselstiltak og ellers støtte opp under en mer bærekraftig by- og tettstedsutvikling.

Mange i utkantene opplever også store utfordringer, ofte med motsatt fortegn av de man har i våre sentrale byer og tettsteder.

Det kan handle om fraflytting, mangel på arbeidsplasser og kollektive løsninger og det at bilen også i fremtiden vil være et viktig transportmiddel.

Vi i MDG er overbevist om at entusiasme og behov for bærekraft og vilje til å bidra til å redde livsgrunnlaget vårt, er like stort i utkantene som i mer sentrale strøk.

Vi mener derfor at det er et politisk ansvar at alle, uansett hvor de bor, skal få mest mulig like muligheter til å kunne velge rett, uten at det skal gå på bekostning av livskvalitet og å få hverdagen til å gå opp.

Bygdemiljøpakker utvikles derfor i tett samarbeid med lokale aktører og kommuner. Viktige nøkkelord er stedsidentitet og lokaltilpasning som utgangspunkt for pakkenes innretning.

– Bygdemiljøpakker legger bedre til rette for at også distriktene kan utvikles og forbedres til å bli bærekraftige og klimasmarte, basert på de lokale behovene og forutsetningene, skriver Hanne Lisa Matt i Asker MDG.