Helsesykepleierne må få bli i skolene

MDG er opprørt over at helsesykepleiere nå tas ut av skoler og helsestasjoner for å jobbe med massevaksinering i Asker.

 

9. mars 2021

Vi er helt enig i at vaksinering av befolkningen mot covid-19 er en viktig prioritet, men vi er dypt uenig i at vi skal sette de mest utsatte gruppene opp mot hverandre.

Situasjonen for elevene er krevende. Fagfolk, organisasjoner som jobber med psykisk helse samt skolene selv rapporterer om økt behov og etterspørsel etter psykisk helsehjelp for ungdommen vår.

Antall bekymringsmeldinger til barnevernet er doblet i 2020 sammenlignet med 2019. Nasjonale råd er klinkende klare: Ikke ta helsesykepleiere ut av skolene og helsestasjonene!

MDG har i flere runder foreslått å skjerme helsesykepleiere fra omdisponering til vaksinering.

I utvalg for oppvekst i februar fikk MDG gjennomslag for å skjerme helsesykepleiere «i størst mulig grad». Vi var lettet og tenkte at det er bedre enn ingenting, men åpenbart var det til ingen nytte.

Asker kommune må kunne bedre enn dette, særlig når politisk og administrativ ledelse konsekvent kommuniserer at Asker er en kommune med solid økonomi.

Hva kan det koste å få tak i personell som kan utføre vaksinering uten å fjerne helsesykepleiere fra skolene, der de hører til og trengs? Og hva koster det samfunnet når helsesykepleiere faller bort i elevenes hverdag i en krevende tid?

Det kan ikke være tvil om hva som lønner seg i det lange løp.

Etter at vi fikk den økonomiske gladnyheten om at Asker kommune likevel går i pluss, til tross for korona, burde dette ha gitt politikerne og administrasjonen muligheten til å prioritere barn og unges psykiske helse. Posisjonspolitikerne valgte dessverre ikke å gjøre det.

Da kommunedirektørens lederavtale var til behandling i formannskapet 2. mars, ønsket MDG å få inn et satsingsområde for kommuneledelsen med formuleringen: «Sørge for god oppfølging, kapasitets- og kontinuitetsplanlegging på området psykisk helse, med spesielt fokus på barn og unge». Det fikk ikke tilslutning.

Heller ikke vårt ønske om å legge til at kommunen skal «etablere dialog med ledelsen i Askerskolen om en helsefremmende arbeidshverdag for lærere i en langvarig pandemi» fikk nødvendig støtte. Det burde ha vært enstemmig at dette må prioriteres.

Lønnsnivået for helsesykepleiere i Asker ligger under nivået i både Bærum og Oslo. Er det da rart at vi ikke tiltrekker oss nok kapasitet og kvalitet i søkermassen i disse stillingene?

I lys av korona så bør den politiske og administrative ledelsen i Asker snarest endre kurs.

Undersøkelser viser at unge i alderen 16–24 år nå er de mest ensomme, og spesialister roper varsku om bølgen av psykiske lidelser. Barn og unge må prioriteres i pandemien. Det er faktisk livsviktig.

Paal Steine og Hanne Lisa Matt,  medlem i Asker kommunestyre og utvalg for oppvekst, gruppeleder Asker MDG

Les Asker MDG sitt program om HELSE og OMSORG