Asker og Viken er Norges Amazonas

Asker og Viken er de mest artsrike områdene i Norge.

  • Vi har ålegresseng som er barnehagen til torsken og huser tusenvis av arter som igjen er mat til andre sjødyr.
  • Vi har hule eiker som gir liv til hundrevis av sopp, mose og insekter.
  • Vi har ravinedaler som kan se ut til kun å være «hull i bakken», men som har et utrolig høyt biologisk mangfold.

7. juni 2021

Foto: KARL BRAANAAS

Hanne Lisa Matt, gruppeleder Miljøpartiet De Grønne Asker.

Budstikka: juni 2021, kl 07:19

Geologien, topografien og varmeforholdene i vår region gjør at vi forvalter mye av hele Norges artsmangfold. Viken har 80 prosent av Norges landlevende arter i Oslofjord-området. Asker er midt i smørøyet.

Den største utfordringen for dyre- og plantelivet er at vi forandrer og bygger ned arealene som opprinnelig er de ville arters leveområder. Resultat av vår livsstil og arealbruk er nedslående.

I dag er det kun 11,5 prosent av Norges landareal igjen som kan kalles villmarkspreget. Asker er ingen unntak når det gjelder nedbygging av strandsone, matjord, rikt kulturlandskap og nærnatur.

Hvis du veier alle dyr og mennesker på jorda, så vil våre husdyr utgjøre 60 prosent av vekten, folk vil utgjøre 36 prosent av vekten og alle ville dyr som er igjen på jorda utgjør da i dag kun 4 prosent av denne biomassen.

Halvparten av de ville dyrene har blitt borte i min levetid. Jeg er 41 år.

Det er ikke så lett å oppdage at arter blir borte, når vi i dag knapt vet forskjellen mellom en pilfink og en gråspurv. For mange kan det se ut som om problemet ikke eksisterer.

Derfor er det så viktig med kunnskap om naturen slik at vi kan savne det som blir borte og vet hva vi skal ta vare på og få tilbake. Men hvordan gjør vi det lokalt?