Fotocredit: Dan Uneken

Sykkeldag 03.06

I dag er det verdens sykkeldag, og jeg vil hylle alle syklister med en historie om min favoritt-syklist, nemlig pappa.
Jeg kaller han bare RoboCop. Utallige år på sykkelsetet har medført en rekke ulykker – og operasjoner. Halve mannen består nå av plater og skruer. Seriøst, det piper når han går gjennom sikkerhetskontroller.

Vi kan spøke med det, men det er blodig alvor bak hver centimeter av metall.

3. juni 2020

Han har blitt presset ut i autovern, stupt av sykkelen i veihull, og blitt påkjørt av både buss og bil. Blant sykkelgjengen er han intet unntak. Mange har skadet seg kraftig. En har dødd.

Som liten gråt jeg når pappa var på sykkeltur. Jeg var livredd for hva som skulle skje med han. Kom han hjem humpende på krykker? Kom han hjem med blåmerker og armen i gips?

Kom han hjem i det hele tatt?

Det er så fryktelig synd. For syklingen er en av pappas største gleder, og det har gitt han en helse som ikke ligner grisen. Han har syklet seg vekk fra en rekke potensielt arvelige sykdommer, og er sprekere enn de fleste.

Jeg er heller ikke i tvil om at hans kjærlighet for sykling har bidratt til at hans grønne og medmenneskelige verdier:

Der han sykler om kapp med dyr og fugler kjenner han luften kjærtegne huden, sola steike, regnet piske, snøen bite. Denne unike nærheten og interaksjonen med naturen er næringsrik mat til et økosentrisk livsperspektiv.

Han har også en ydmyk holdning til forbruk. Pappa kom alltid hjem fra en sykkeltur med noe til meg, men det var aldri grandiose ting. Nei, det var hårspenner han fant i grøftekanten. En veske som var mistet på veien. En bamse som ble reddet fra påkjørsel. Jeg verdsatte det så høyt, fordi jeg visste at pappa hadde tenkt på meg og fordi hver ting hadde en unik historie ved seg. En holdning til forbruk som ikke handler om økt ressursutvinning eller antall kroner, men om affeksjonsverdi.

Til slutt: verdien om samhold. På to hjul er det lett å bremse ned og slå av en prat med andre. Pappa har det største nettverket jeg vet om. Han har alltid noen som hjelper han når han trenger det. Hadde han hatt det uten sykkelen?

 

Sykkelen bidrar til mye godt. Den gir renere luft, bedre helse – og kanskje mer altruistiske og økosentriske verdier? Men sykkelen kan ikke bidra til alt dette, med mindre det er trygt.

Derfor jobber De Grønne for å styrke innsatsen for å sikre syklendes vilkår i kommunen. Vi vil prioritere innsats for å sikre gang- og sykkelveier fra boligområder til skoler og mellom tettstedene. Vi vil sikre transportsyklister egne merkede felt i kjørebanen på veier med hastighet på 50 km/t eller lavere. Og vi vil etablere sykkelhotell ved alle jernbanestasjoner.

Vanligvis ville vi i dag gitt en high-five til alle syklende. Korona gjør at high-five’ene får vente. I stedet håper jeg du i dag møter en hyggelig beskjed fra oss på din parkerte sykkel, som en takk for at du sykler. Så lover jeg at vi skal fortsette å jobbe for at både du og pappa skal få en tryggere og mer komfortabel opplevelse der dere suser avgårde.

God tur!